Zoneterapi

Målgruppe

 • Typisk vælger klienten zoneterapi for at mindske smertetilstande. Bl.a. er der lavet forskning, der viser smertedæmpende effekt hos fødende, der har modtaget zoneterapi under fødslen.
 • Erhvervet allergier, altså allergier der ikke er medfødt, kan med en vis effekt mindskes ved zoneterapi.
 • Nogle har haft positiv effekt af zoneterapi, ved besvær med at blive gravide.
 • Fordøjelsesproblemer
 • Nedsat immunforsvar
 • Spændingshovedpiner
 • Nogle klienter bruger zoneterapi, selv om de ikke har helbredsproblemer. De gør det for at vedligeholde en god sundhedstilstand og som forebyggende behandling.
Martin Egeberg Rolfing

Formålet med behandlingen

Mennesket er en sammensat organisme. Hvis noget ikke fungerer som det skal, bliver der ubalance. Resultatet er sygdom, smerter, træthed og utilpashed. Zoneterapi hjælper ofte til genoprettelse af balancen.

Hvor stammer Zoneterapi fra

 • ”Man giver trøst ved at kærtegne den syges fødder, og den syge viser sin tillid ved at tillade dette”. Sådan er zoneterapien sikkert opstået.
 • Zoneterapien kommer muligvis fra refleksologien, hvor man arbejder med trykmassage af punkter overalt på kroppen, også kendt fra japansk Shiatsu, ”finger-tryk”. I Keopspyramiden er muligvis de ældste optegnelser af udøvet zoneterapi. Nogle vægmalerier viser personer, der trykker andre på hænder og under fødderne. Nogle mener dog, at zoneterapien oprindeligt stammer fra Inka-riget, hvorfra der er vidnesbyrd om zoneterapi anvendt ved sygdomsbehandling.
 • Zoneterapien, som vi kender den i dag, er udviklet af den amerikanske fysioterapeut Eunice Ingham. Eunice Ingham var elev hos dr. Riley, som var en af 20’ernes mest kendte refleksologer i U.S.A. Riley arbejdede ud fra William Fitzgeralds ide om, at kroppen kan inddeles i 10 vertikale zoner, som løber fra toppen af hovedet til spidserne af fingre og tæer. Alt hvad der indtræffer i en bestemt zone, har indvirkning på alle organer og kropsdele, i samme zone. Den tyske sygeplejerske og massøse Hanne Marquardt ”tog” Eunice’s fodplancher og reflekszoner til Europa. I 1972 grundlagde Grethe Schmidt den første egentlige Zoneterapeutuddannelse i Danmark, ”Lehrstätte Hanne Marquardt” en afdeling af den tyske skole.

Hvad er Zoneterapi konceptet

 • Zoneterapi er en behandlingsform, hvor man, via trykbehandling på fødderne, kan opnå en stabiliserende effekt på væv og organer overalt i kroppen.
 • I Zoneterapien arbejdes der ud fra følgende: Enhver ubalance i kroppens organer eller vævsområder vil afspejle sig i et bestemt vævsområde på fødderne. En trykbehandling af dette område vil virke tilbage med en normaliserende effekt på det pågældende organ eller vævsområde.

Sådan opnås det bedste resultat

Flere undersøgelser viser effekt ved meget blide tryk, som til gengæld er præcise. Så hvor man tidligt i zoneterapiens historie arbejdede med hårde tryk, er man i dag mere opmærksom på at det ikke er trykkets styrke men præcisionen i trykket, der giver zoneterapien effekt.

Varrighed
45-60 min